Domaći sir i surutka

Ako želite da napravite svoj sir i dobijete surutku, pre svega u gradskim uslovima, onda isprobajte ovaj recept, nije teško. Kliknite na sliku, uvećajte i prelistajte.


Sastojci

  • 3 l kravljeg mleka
  • 1 kašika sirila
  • so
  • I još:
  • gaza

Priprema

  1. Mleko iz kese (u gradskim uslovima) zagrejati na temperaturu pomuženog mleka, odnosno da bude mlako ili uzeti pomuženo mleko.
  2. U mleko dodati kašiku-dve sirila (sirišta, maje - može se kupiti u većim radnjama i nije skupo) izmešanog sa kašikom vode.
  3. Dobro izmešati i ostaviti 4-5 sati da odstoji na sobnoj temperaturi.
  4. Dvoslojnom gazom obložiti cediljku i spustiti cediljku u odgovarajuću posudu.
  5. Kutlačom vaditi zgusnuto mleko i stavljati na gazu. Napunjenu gazu zavezati pri vrhu i okačiti da se mleko cedi (kliknite na sliku nekoliko puta i pogledajte postupak).
  6. Kad tečnost prestane da kaplje, gazu sa usirenim mlekom staviti u šupljikavu posudu da tečnost otiče. Pritisnuti tanjirom, na tanjir spustiti čašu sa vodom i ostaviti tako preko noći.
  7. Sutradan odmotati gazu i sir iseći na četvrtine, pa posoliti po ukusu. Smestiti u odgovarajuću činiju sa poklopcem i staviti u frižider.
  8. Ako sir nećete odmah koristiti skuvati deo oceđene tečnosti (surutku) sa dodatkom soli, ohladiti presolac i preliti sir.
  9. Domaća Surutka - Od 3 l mleka dobije se oko 600 g sira i oko 1.5 l surutke. Surutku (tečnost koje je ispustilo podsireno mleko) sipati u staklenu bocu i piti svaki dan pomalo, jer je odlična za organizam ili koristiti za pravljenje hleba, kiflica i sl. Može se kupiti u radnjama u tečnom stanju ili u prahu. Tečna surutka sadrži laktozu, vitamine i minerale a masti u malim količinama. Dobra je za kontrolu kilograma, razvoj kostiju, jačanje mišićne mase i kao antioksidant za osnaživanje tela u borbi protiv raznih bolesti. Ukoliko je svakodnevno uzimate regulisaćete kilograme, očistiti organizam, ojačati telo, olakšati dijetu (jer izaziva osećaj sitosti), očistiti krvne sudove od holesterola, regulisati rad creva itd. Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva), eliminiše umor i grčeve u mišićima. Surutka sprečava osteoporozu kod starijih osoba, čisti krvne sudove od holesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regeneriše i čuva jetru.
    Tečnu surutku piti od 1/2 l do 1 l dnevno (u frižideru se može održati 3 dana). Ili jednu kašiku surutke u prahu rastvoriti u čaši vode i piti uz svako jelo.
  10. Napomena: Postupak pripreme sira isti je i u seoskim uslovima samo što se koristi tek pomuženo mleko ili se mleko skuva pa ohladi da bude mlako.

    danas spremam ovo      

Slični recepti


Komentari


Kategorija: Srbija
Težina:

Pregledalo: 24587 posetilaca

  danas spremam
Nutritivne vrednosti

I ovo vam može biti interesantno:

Oblande sa lešnicima