Božićna trpeza

Recepti za mrsnu - Božićnu trpezu. Proslavljanje Božića menjalo se kroz vekove. Simboli su badnjak, položajnik, bogata trpeza...


Sastojci

  • Česnica sa novčićem

Priprema

  1. Božić je porodični praznik


    Zdravica

    Da godina bude cela, dan sa danom rod rođeni, ko svatovi neka jezde veseli i nakićeni. Nek se samo pesma rađa. Nek nestane tuga, tama. Nek je ljubav nepresušna, neka živi među nama.




    U stara vremena Božić se slavio drugačije i na način koji današnjim uslovima života nije primeren jer su se životne prilike znatno promenile. Današnji stanovi ne mogu da se urede i Božić slavi na način kako smo slušali od naših baka sa slamom prostrtom ispred ognjišta, sa badnjacima prekrštenim na ognju, guslama, pecivom, pesmama i zdravicama. Ranije se po badnjak išlo u šumu, gde se biralo drvo ili grane hrasta ili cera (kao simbol snage, zaštite, hrabrosti i postojanosti) i na badnje veče se on unosio u kuću. Danas badnjak kupujemo na pijacama i na ulici.
    Jedno od obeležja Božića je česnica ili vasilica. To su posebne obredne vrste hleba. Od domaćice zavisi da li će biti slana ili slatka. Česnica se smatra veoma važnim obrednim kolačom.
    Božićna česnica je dobila ime po tome što se mesi u čast (čest) Isusa Hrista. Mesi se na sam Božić, ujutru s nenačetom vodom u koju se stavlja Novčić (srebrnjak, zlatnik). Uz česnicu ide bogata trpeza koja podrazumeva pečenje i puno đakonija.
    Česnica se iznosi na već postavljenu prazničnu trpezu na dan Božićća. Ova vrsta hleba ne sme se seći nožem, već se lomi rukama na onoliko parčadi koliko je osoba za stolom. Svaki ukućanin uzima po parče i gleda ne bi li pronašao paricu koja će mu donositi sreću cele godine.
    Božić je porodični praznik i uvek je mrsan dan, posle četrdesetodnevnog posta. Prvog dana Božića se ne odlazi nigde iz kuće, već porodica na okupu uživa u ručku i porodičnoj atmosferi. Božićni ručak uvek je bogat i raznovrstan, ali ga obeležavaju česnica i pečenica.
    Na taj dan se nikome ne odlazi u kuću. Vrata su otvorena samo za položajnika. Posle prijema položajnika domaćica priprema testo za česnicu, izbode je grančicom badnjaka i ispeče. Neke kuće ne peku česnicu nego vasilicu. Na Božićnom ručku treba da budu svi članovi porodice a dobrodošli su i najbliži rođaci ili putnik namernik.
    Pre nego što sedne za trpezu porodica se pomoli držeći sveće u rukama. Zatim se svi izljube govoreći "Mir Božji, Hristos se rodi, vaistinu rodi." Sveće se stave u već izniklo žito, posejano u posudi pre šest nedelja. U vreme Božića niko ne sme da podigne glas ili udari nekoga čak ni u šali. Prosjacima i strancima treba dati hranu.

    Na ovaj praznik sofra je najbogatija u celoj godini. Posluži se rakija, vino ili neko drugo piće i počinje gozba. Na početku obroka ustaje se i lomi pogača koju svi okreću rukama i onda je lome.
    Zatim domaćin uzima u ruke pečenicu (prase, jagnje, ćurka, patka ili kokoška).
    Na lepo postavljenom stolu uz najbolji pribor za ručavanje se nalazi pileća ili teleća čorba, pihtije, sarme, podvarak, prebranac sa suvim mesom, salate, torte i kolači. Pored toga ova trpeza obiluje raznim voćem kao što su kruške, jabuke, pomorandže, orasi, suve smokve i šljive.

  2. Recepti za Božićnu trpezu


    Česnica


    Za testo:
    1 jaje
    750 gr brašna
    1 kocka svežeg kvasca
    3,5 - 4 dl mleka
    2 kašičice šećera
    1 kašičica brašna
    3 kašike maslinovog ulja
    1 kašičica soli
    I još:
    1 belance
    malo susama i semenki lana
    malo soli
    1 novčić
    Ugrejati 3,5-4 dl mleka sa 2 kašičice šećera. Skloniti sa ringle, dodati kašičicu brašna i 40 g svežeg kvasca pa razmrviti u mleku. Ostaviti na toplom mestu, da kvasac počne da zapenuša.
    U posudu za mešenje prosejati 750 g brašna (odvojiti dve šake sa strane). Dodati 1 jaje, 3 kašike maslinovog ulja i kašičicu soli.
    Narasli kvasac dodati brašnu i početi sa mešenjem. Po potrebi dodavati još mlakog mleka ili brašna (onog odvojenog sa strane), da bi se dobilo srednje tvrdo testo.
    Umešeno testo staviti u pobrašnjenu posudu pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da dvostruko naraste.
    Kad testo naraste, premesiti i po potrebi dodavati brašno od onog, odvojenog sa strane. Podeliti na dva nejednaka dela, veći (oko 2/3 testa) i manji (1/3 testa).
    Manji deo oblikovati u kuglu, u njega utisnuti novčić za sreću umotan u alufoliju, i staviti u sredinu posude za pečenje (ili kalup za tortu prečnika 28 cm). Ostatak testa (onaj dvotrećinski) oklagijom razvaljati na debljinu od oko 1 cm, pa čašom vaditi pogačice (oko 18 komada). Pogačice slagati jednu do druge, preklapajući ih dok svih 18 pravilno ne složimo. Ostatak testa (od izrezivanja pogačica) premesiti i podeliti na dva dela. Napraviti dva veoma dugačka štapića, preplesti ih, pa ugurati sa spoljašnje strane, da bi se popunila praznina u kalupu.
    Umućenim belancetom premazati česnicu, posuti solju, susamom i lanenim semenkama, pa ostaviti da raste još oko pola sata.
    Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, petnaestak minuta, a zatim smanjiti na 180 stepeni i peći dok ne dobije zlatastu boju.

    Fišeci od šunke ili salame



    250 g tanko isečene šunke,
    1/2 korena rena,
    1/4 l pavlake,
    limun,
    šećer,
    so.
    Ren oprati, ostrugati i najsitnije izrendati. Pavlaku ohladiti, posoliti i umutiti mikserom. Dodati ren i malo soka od limuna. Umešati malo šećera i soli. Pršutu (ili salamu) uviti u fišek i napuniti smesom od rena.
    Servirati uz sveže prepečen tost

    Pileća supa sa knedlama



    2 pileća bataka,
    1 pileća leđa,
    1 veza zeleni,
    koren celera,
    pola struka praziluka,
    1 čen belog luka,
    1 manja glavica crnog luka,
    1 kriška svežeg kupusa,
    oko 3 kašike pšeničnog griza,
    1 kašičica masti,
    suvi biljni začin,
    1 mali krompir,
    peršun,
    biber,
    so.
    Meso naliti sa jednim litrom hladne vode. Dodati suvi biljni začin i staviti da se kuva oko pola sata.
    Umutiti viljuškom jaje i mast. Polako umešati griz do srednje gustine (ne sme biti ni previše gusta ni retka smesa). I ostaviti da odstoji bar pola sata.
    Povrće očistiti i oprati. U supu dodati očišćenu i iseckanu zelen, oljušten krompir, komad kupusa, glavicu crnog luka, čen belog luka, krompir, komadić celera i praziluka. Kuvati dalje još pola sata, tj.dok povrće ne omekša.
    Posoliti i pobiberiti supu po ukusu. Povrće izvaditi kao i meso. Nakon toga, meso iseckati i vratiti u supu. U supu vratiti i kolutove šargarepe i drugo povrće po ukusu.
    Zatim, kašičicom vaditi knedle i stavljati u supu koja ključa na tihoj vatri. Kuvati petnaestak minuta, pa posuti iseckanim listom peršuna i služiti.

    Pihtije od svinjskog mesa



    500 g svinjskog mesa ili jezika,
    4 svinjske nožice,
    250 g kožica,
    svinjske uši,
    1 glavica crnog luka,
    1 dl vinskog sirćeta,
    3 čena belog luka,
    1 šargarepa,
    lovorov list,
    biber u zrnu,
    2,5 l vode,
    peršun,
    so.
    Meso oprati a povrće očistiti i oprati. Sve namirnice staviti u lonac, preliti vodom i kuvati oko 3-4 sata. Voditi računa da je meso već slano pa pažljivo soliti.
    Kada je meso počelo da se odvaja od kostiju, izvaditi i sitno iseckati i staviti u manje posude (duboke tanjire, činije) koje su prethodno pokvašene hladnom vodom.
    Sa supe u kojoj se meso kuvalo skinuti masnoću i preliti preko mesa. Ostaviti na hladnom mestu da se stegnu.

    Sarme



    1 glavica kiselog kupusa,
    500 g mlevenog mešanog mesa,
    nekoliko parčeta suvih rebara,
    4 kašike pirinča,
    2 glavice crnog luka,
    1 šargarepa,
    aleva paprika,
    malo slanine,
    brašno,
    biber,
    mast,
    so.
    Na malo masti propržiti sitno iseckani crni luk. Dodati sitno iseckanu slaninu, narendanu šargarepu i mleveno meso, pa sve prodinstati. Pred kraj dodati opran pirinač i začine, ali ne soliti previše jer je kupus već slan.
    Listove kupusa potopiti u hladnu vodu. Posle desetak minuta odstraniti zadebljali deo lista, staviti po kašiku fila i uvijati sarme.
    Na dno šerpe staviti red listova kupusa i ređati sarmu. Odozgo naslagati malo suvih rebara, slaninu ili neko drugo suvo meso, pokriti listovima kupusa, naliti vodom da ogrezne i kuvati oko sat vremena.
    Na kraju sarmu preliti zaprškom (na malo masti propržiti kašičicu brašna i alevu papriku) a onda zapeći, oko 30 minuta, u zagrejanoj pećnici.

    Prebranac sa suvim mesom



    1 kg krupnog belog pasulja,
    300 g suvog mesa,
    800 g crnog luka,
    2 lovorova lista,
    4 čena belog luka,
    1 kašika aleve paprike,
    biljni začin,
    biber,
    ulje,
    so.
    Pasulj (najbolji je tetovac) oprati, natopiti vodom i ostaviti preko noći. Sutradan ocediti, naliti vodom, dodati suvo meso i skuvati pasulj da omekša ali da se ne raskuva.
    Na ulju ili masti pržiti na rebarca iseckan crni luk. Kad luk postane staklast dodati alevu papriku, suvi biljni začin, suvo meso, posoljen pasulj, biber i iseckan beli luk.
    Izručiti u nauljenu posudu za pečenje i staviti u zagrejanu pećnicu da se zapeče i odozgo porumeni. Po ukusu se u pasulj, pre pečenja, može dodati i ljuta papričica.

    Podvarak



    2 kg kiselog kupusa,
    1 kg svinjskih krmenadli,
    2 glavice crnog luka,
    3 čena belog luka,
    1 lovorov list,
    9 zrna bibera,
    30 g pirinča,
    aleva paprika,
    mast ili ulje,
    biber,
    so.
    Na masti ili ulju ispržiti sitno isečen crni luk. Kupus iseći na tanke rezance, dobro oprati i staviti na luk. Dodati biber, lovor i sitno iseckan beli luk. Poklopiti posudu i pirjaniti na laganoj vatri, dolivajući malo vode.
    Za to vreme svinjske krmenadle izlupati tučkom za meso. Posoliti i kratko propržiti na vreloj masti ili ulju.
    Kad kupus omekša dodati opran pirinač i alevu papriku. Dobro izmešati i ako je potrebno doliti malo vode.
    Krmenadle poređati preko kupusa i zapeći u zagrejanoj pećnici da sve porumeni.

    Pečenje sa kestenom


    1,5 kg svinjskog mesa,
    250 g kuvanog kestena,
    4 dl mesne supe od kocke,
    2,5 dl dobrog crnog vina,
    1 kašičica soka od limuna,
    na vrh noža cimeta,
    2 kašike gustina,
    6 kašika meda,
    5 karanfilića,
    4 kašike ulja,
    1 koren celera,
    4 lista celera,
    mleveni biber,
    so.
    Svinjsko meso (but u jednom komadu ili laks kare) oprati, obrisati kuhinjskim papirom pa posoliti i pobiberiti. Karanfiliće zabosti u meso. U većoj vatrostalnoj posudi zagrejati ulje i pržiti meso sa svih strana dok ne porumeni.
    Pomešati med, sok od limuna i cimet pa time premazati meso. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 90 minuta. U toku pečenja povremeno prelivati supom od kocke i vinom.
    Koren celera oljuštiti a listove celera rebraća očistiti, oprati i sitno iseckati. Kuvati u posoljenoj vodi oko 5 minuta a zatim ocediti.
    Pečenje izvaditi iz pećnice i odstraniti karanfiliće.
    Prokuvati tečnost u kome se meso peklo pa dodati kuvani celer i kuvano oljušteno kestenje. Dosoliti i pobiberiti sveže mlevenim biberom. Umešati 1-2 kašike gustina i kratko prokuvati da se sos zgusne.
    Pečenje servirati u komadu sa sosom. Meso seći na stolu.

    Salata od celera



    3 korena celera,
    1 limun,
    biber,
    ulje,
    so.
    Celer oljuštiti, oprati i narenadati. Zatim, posoliti i ostaviti da malo odstoji i pusti sok.
    Ocediti tečnost iz celera pa ga staviti u činiju za salatu. Na kraju, pobiberiti i dodati sok od limuna i ulje.

    Višebojna salata



    300 g cvekle,
    300 g šargarepe,
    koren rena ili rotkvica,
    5 kašika razblaženog sirćeta,
    3 kašike ulja,
    so.
    Šargarepu, cveklu, rotkvu ili ren dobro oprati, očistiti i svaku posebno izrendati i posoliti.
    Svako povrće posebno začiniti i složiti u posudu odvojeno jedno od drugog. Po želji se može ukrasiti peršunovim lišćem.

    Slane kiflice s margarinom



    Za testo:
    2 jajeta,
    1/2 l mleka,
    1 kg brašna,
    1 belance,
    3 šoljice ulja,
    2 i 1/2 kašičice soli,
    kockica svežeg kvasca.
    Za premazivanje:
    1 žumance,
    susam ili kim,
    250 g margarina.
    Pomešati sveži kvasac sa kašičicom šećera, 3 kašičice brašna i malo mlake vode, pa staviti na toplo mesto da naraste. U brašno dodati nadošli kvasac i ostale sastojke za testo. Zamesiti testo i dobro ga izraditi. Praviti kuglice veličine oraha. Rastanjiti uz pomoć oklagije i uviti u rolne.
    Kiflice premazati žumancetom, posuti susamom i na svaku staviti parče margarina. Peći u zagrejanoj pećnici, da lepo porumene.

    Božićna torta



    Kora:
    12 belanaca,
    6 žumanaca,
    12 kašika šećera,
    6 kašika mlevenih oraha,
    6 kašika brašna.
    Fil:
    6 žumanaca,
    6 kašika brašna,
    6 kašika šećera,
    3/4 l mleka,
    250 g butera,
    250 g šećera u prahu,
    100 g iseckanih oraha,
    100 g iseckanih žele bombona,
    100 g iseckanih urmi,
    100 g suvog grožđa.
    I još:
    šlag.
    Priprema kore:Ulupati čvrst sneg od belanaca i umešati šećer, žumanca, 6 kašika oraha i brašno. Smesu izručiti u nauljen i pobrašnjen kalup za tortu. Staviti u zagrejanu pećnicu i ispeći. Ohladiti i pečenu koru iseći na 3 dela.
    Priprema fila:Žumanca umutiti sa šećerom. Umešati brašno i kuvati sa mlekom dok se ne zgusne.Ohladiti i u fil dodati buter umućen sa šećerom u prahu, orahe, urme, suvo grožđe i žele bombone. Filovati tortu i dekorisati šlagom.

    Šareni šnit



    5 jaja,
    5 šoljica brašna,
    5 šoljica šećera,
    1 i 1/2 šoljice ulja,
    30 g kakao praha,
    kora od 1 limuna,
    kesica vanilin šećera.
    Umutiti čvst sneg od belanaca. Postepeno dodavati šećer pomešan sa vanilin šećerom. Mutiti mikserom dok masa ne postane čvrsta. Smanjiti brzinu mućenja pa dodavati jedno po jedno žumance. Umešati ulje i kašikom umešati brašno i rendanu koru limuna.
    Polovinu smese izručiti u duguljasti nauljen i brašnom posut pleh. U drugu polovinu smese umešati kakao u prahu i sipati preko svetle smese u plehu.
    Peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 30 minuta, dok kolač ne počne da se odvaja od ivice posude. Ohladiti, seći na parčad i služiti.



    danas spremam ovo      

Slični recepti


Komentari


Kategorija: Srbija
Težina:

Pregledalo: 10353 posetilaca

  danas spremam
Nutritivne vrednosti

I ovo vam može biti interesantno:

Svinjska kolenica iz rerne