Ako dugo ne možete zaspati ili vam je san isprekidan onda vas muči nesanica. Nesanicu mogu izazvati višak šećera u krvi, neodgovarajući nivo hemoglobina ili poremaćaj funkcije štitaste žlezde. Na dobar san negativno utiču i osećaj razdraženosti, osećaj straha i ugroženosti, depresija, konflikti na poslu i u porodici; Takoðe, loše mogu uticati i nikotin, kofein, alkohol, neuredni radni ritam...
Ako se u organizmu poremeti balans važnih hranljivih sastojaka, pre ili kasnije nastaće smetnje sa spavanjem, što može imati ozbiljne poledice. Dobar san potpomaže hrana bogata vitaminima, mineralima, oligoelementima i aminokiselinama. Treba izbegavati preraðenu i konzervisanu hranu i uzimanje kojekakvih sredstava za uspavljivanje. U organizam treba unositi: belu ribu, meso, integralne žitarice, krompir, banane, mleko, jaja, med i zeleno lisnato povrće.
Odraslim osobama večera nije neophodna, jer preopterećen želudac, ali i pregladnelost ne doprinose dobrom snu. Važno je i vreme večere. Ne bi trebalo jesti posle 19 čaova. Naravno to se ne odnosi na trudnice, dojilje, decu i osobe koje se bave teškin fizičkim poslovima.
Večera odraslih trebalo bi da se sastoji od tople supe od povrća, zatim jela od povrća (artičoke, spanać i sl.) Potom šolja toplog mleka ili jogurta sa kašikom pivskog kvasca koji je bogat magnezijumom, esencijalnim aminokiselinama, cinkom. Pivski kvasac pomaže u lečenju bolesti koje nastaju usled nedostatka vitamina B1, B2, B6 i biotina - neuroza, nesanice i stresa.
Večera se ne propručuje i zbog toga što se uveče uneta hrana u organizam pretvara u masti koje se talože na butinama, stomaku i zadnjici.
Možemo zaključiti da se posle lagane večere najbolje spava. Šolja toplog mleka sa medom je čudesan podsticaj za lagan san. Dobar je i sveže ceðen sok od jabuke i narandže sa kašičicom meda, kao i sok od limuna zaslaðen medom.
Protiv stresa dobro deluju ugljeni hidrati, jer ljudi skloni depresiji i napetosti imaju niske nivoe serotonina.Kad mozak dobije više serotonina, raste raspoloženje i osoba je opuštenija.
Ugljene hidrate treba unositi sa šoljom biljnog čaja (od valerijane ili lipe) zaslaðenog medom. U periodu nesanice i stresa izbegavati upotrebu jakih čajeva, alkohola, kafe i gaziranih napitaka.Komentari