Poimanje lepog u raznim krajevima sveta i u različitim vremenskim periodima jako se razlikuje. Ni šminka, a ni ulepšavanje nisu otkrića našeg vremena. U prirodi žene uvek je postojala potreba za lepim izgledom, tj. da bude dopadljiva i da osvaja svojim izgledom, a i duhom. Zato je važno steći spoljni i unutrašnji sklad ličnosti.
Svaka žena može biti lepa, a nasuprot njoj nije ružna, već neugledna, nedoterana i vulgarna žena. Verovatno ste uočili da neka žena koja izgleda lepo ima i nedostataka (koje možete otkriti tek nakon detaljne analize) ali, i pored toga, smatrate da je ta žena lepa i privlačna. Suprotno za neku ženu za koju mislite da nije lepa, posmatranjem možete otkriti lepe detalje, koji bi mogli da se istaknu uz neku intrveciju.
U najvećem broju slučajeva lepota nije dar prirode već se ona stiče i održava. Lepota je rad na usavršavanju tela i duha.
Žena treba stalno da obogaćuje svoju ličnost i razvija individualnost. Ako se život žene svede samo na kuću i posao ona polako počinje da gubi prirodne impulse. Prestaje da prati dogaðanja u svetu radeći nevažne domaće poslove (umesto da ih redukuje) i tako više nije dobar sagovornik.
Zato sve žene moraju da se posvete svom intelektualnom usavršavanju. Ušteðeno vreme, na uštrb kućnih poslova, može svaka žena iskorisiti za odlazak u pozorište, bioskop, izložbu, koncert, za praćenje važnih zbivanja u svetu ili za čitanje neke knjige.
U tom celokupnom poimanju žene za koju se može reći da je privlačna važno je istaći: negu, osobenosti pola, stil, ponašanje, odevanje, pravilno držanje, odmor i relaksaciju.
Nega kože
Koža je spoljni omotač organizma i ona je ogledalo tela. Kod odraslog čoveka ima površinu od oko 19 hiljada (16-19 000) kvardatnih santimetara.
Kao prvi zaštitni organ čoveka koža je izložena raznim spoljnim uticajima. Zato održavanje kože spada u jednu od prvih potreba savremene higijene.Koža lica


Suva koža – je sklona borama, pogotovo oko očiju. Siromašna je masnoćama. Kapilati na nosu i obrazima su prošireni, stvara perut i crvenilo.
Normalna koža - je prozračna, nežna, glatka, nema kožnih nečistoća, sa malim porama.
Masna koža – je sjajna, gruba sa velikim otvorenim porama, puna je nečistoće i peruta se.

Za suvu kožu najgori su hladni i vetroviti dani, odnosno nagli izlasci iz toplih prostora na vetar i ponovo iz hladne spoljne sredine u tople prostorije. Zato je potrebno u zimskom periodu kožu zaštiti masnim kremom i puderom, čak se preporučuje ovakva zaštita i devojčicama, ako je u pitanju osetljiva koža. Tako se sprečavaju lišajevi, crvenilo, pucanje kože i slične neprijatnosti.

Za masnu kožu preporučuje se umivanje toplom vodom i sapunom, kiselim ili sumporastim. Pranje lica trebalo bi da traje oko 5 minuta. Veoma je korisno umivanje koje se završava naizmeničnim pljuskanjem toplom i hladnom vodom. Za dan se preporučuje neka posna krema, a posle večernjeg umivanja,pred odlazak na spavanje korisititi hranljive vitaminske kremove. Umesto njih lice se može tamponirati toplim, ali nekuvanim mlekom.Kupanje


Prilikom kupanja staviti u vodu mirišljava eterična ulja, morsku ili kuhinjsku so (30-100 g ove soli), tako ćete dobiti nežnu i meku kožu.
Ako u vodu stavite mekinje koža će postati nežna. Treba skuvati 1 kg mekinja u 3 l vode i sipati u kadu za kupanje.
Kod raznih kožnih oboljenja, kao i posle preležanih bolesti dobro je uzeti mlado sveže lišće oraha. Nabrati 1 kg ovog lišća i staviti u toplu vodu u kadi.
Cvet od kamilice dobar je za pranje, kako crne, tako i plave kose. Može se takoðe upotrebiti za kupanje.
Ruzmarin je dobar za jačanje korena kose. Jaki čaj od ruzmarina daje kosi sjaj, odstranjuje perut i svrab na glavi, takoðe smanjuje opadanje kose.
Ako vam je koža tela suva dodajte u vodu za kupanje malo glicerina.
Ako vam je koža tela jako masna upotrebite kremove načinjene na bazi amonijum-stearata.

Treba se kupati toplom vodom jer ona daje osećaj prijatnosti i relaksira mišiće lica i tela, a ujedno daje koži svežinu. Na kraju kupanja treba se osvežiti hladnom vodom, jer ona zatvara pore na koži i uz trljanje pojačava cirkulaciju.
Pravilo je da pri kupanju treba početi od nogu, a završiti sa vratom. Tabane i noge treba dobro izmasirati frotirskom rukavicom. Grudi masirati nežno, a na kraju izmasirati i ostale delove tela. Tuširanje posle kupanja je takoðe vrsta blage masaže koja čini ženu vitalnijom. Naročito je preporučljivo naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom.
Za kupanje koristiti i četku sa dugačkom drškom, jer postoji jedan ugao na leðima koji je teško dostupan, a koža je baš na tom delu masna i ne može se dobro oprati ni tuširanjem. Korišćenjem četke podstiče se i bolja cirkulacija, pa koža postaje otporna i zdrava.
Posle kupanja se dobro izbrišite peškirom i masirajte telo frotirskom rukavicom. Lice istapkajte suvim peškirom.
Komentari