Pretovarivanje stomaka neodgovarajućim jelom u letnjim mesecima opterećuje čitav organizam, što utiče i na fizičku kondiciju.
Zato se leti treba pridržavati nekih ptavila kad je ishrana u pitanju:

1.Treba izbegavati suviše masna jela i testo, jer ćete onda lakše podnositi vrućinu.

2.Takoðe treba izbegavati suviše obilne obroke, ali ne iscrpljivati sebe dijetalnom ishranom. Komlpetan doručak je jako važan.

3.Organizmu je potrebna tečnost. Žeð ćete utoliti mineralnom negaziranom vodom i voćnim sokovima. Piće ne sme biti previše rashlaðeno. Bolje je piti po malo nekog osvežavajućeg napitka, nego odjednom veliku količinu tečnosti.

4.Ne treba zaboraviti ni hladne napitke kao što su: hladan čaj, limunada, čaj od nane, kafa.

5.Osvežavajuće deluje i salata od krastavaca. Krastavce oljuštiti, iseći na kolutove i posoliti. Ostaviti pola sata, pa ocediti sok koji su pustili. Staviti u frižider neko vreme, pa začiniti neposredno pre jela.

6.Ponekad treba glavni obrok zameniti recimo mladim sirom i punom činijom rotkvica sa mladim lukom.

7.Ako volite salate od svežeg povrća – onda ga očistite čim ga doneste sa pijace, zavijte u vlažnu, dobro isceðenu salvetu, pa stavite u frižider na mesto za povrće. Tako će sačuvati svežinu sve do upotrebe.

8.Možete upotrebiti preostalo meso, ribu ili obareno povrće, za salatu u koju ćete dodati obaren pirinač, neki režanj parizera, par viršli i začine po ukusu. Ovako pripremljena salata može poslužiti kao samostalno jelo.

9.Pečene babure mogu biti dobar dodatak jelu, ako ih prepečete na ploči štednjaka ili na roštilju.

10.Ukusni sendviči se mogu pripremiti sa svežim povrćem, režnjevima obarenog jajeta i majonezom iz tube.

11.Seckana miroðija je lak, aromatičan začin pogodan za letnju ishranu.

12.Povrće treba bariti na pari i to brzo, jer ćete tako sačuvati vitamine i minerale koji se gube prilikom dugog kuvanja.

13.Češće treba jesti sirovo povrće na primer: spanać, strugani celer, karfiol, šargarepu i slično. Salatu od sirovog povrća začiniti maslinovim uljem, senfom i limunovim sokom.Komentari