U zimskim mesecima treba isplanirati meni na osnovu sadržaja vitamina i minerala u pojedinim namirnicama.
Zimski meni treba da se sastoji od tri obavezna glavna obroka a poželjno je dodati i dva manja koja posebno u večernjim satima mogu biti sastavljena od voća ili povrća.
Namirnice bi trebalo prirpemiti na jednostavan način kuvanjem, blanširanjem ili dinstanjem. Najbolje je krčkati ih u sopstvenom sosu, uz dodatak samo nekoliko kapi ulja a tek pri kraju pripreme dodati kašiku maslinovog ulja.
Bar 50% hrane unete u organizam u toku dana trebalo bi da se sastoji od ugljenih hidrata, jer žitarice predstavljaju "gorivo" za organizam, pune ga energijom i omogućavaju da normalno funkcioniše. Za razliku od prostih ugljenihh hidrata iz šećera koji brzo sagore, složeni ugljeni hidrati iz žitarica polako se razgrađuju i konstantno snabdevaju organizam potrebnom energijom, čineći ga otpornim i jakim. Posebno su dobri proizvodi od integralnog brašna u kombinaciji sa orašastim plodovima. Mešavinom integralnog brašna i orašastih plodova može se napraviti zdrava grickalica između obroka.
U zimskim mesecima je važan unos D vitamina. Njime je naročito bogata pileća džigerica koja skuvana u bujonu od pečuraka predstavlja odličan izbor za obrok.
U zimskim danima važne su tople supice i čorbice ali supe iz kesica bi trebalo izbegavati jer imaju slabu hranljivu vrednost. Preporučuju se čorbe od brokolija, šargarepe i graška.Komentari