Kako se pripremaju špargle?Odavno vlada uverenje da su špargle afrodizijak.


Špargla je biljka iz porodice ljiljana koja raste samoniklo, ali se i uzgaja, pa se u mnogim zemljama koristi kao delikatesno povrće.

Poznato je oko 300 vrsta špargli, ali samo je oko 20-ak jestivih. Najčešće se beru između marta i maja.


Špargle su niskokalorično povrče, bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele da se hrane zdravo.


Hranljive su, a ne opterećuju stomak. Sadrže vitamin A, B1, B2, B6, E, K... Sadrže kalijum, cink, bakar, gvožđe, selen, kao i asparaginsku kiselinu koja ima detoksikacijsko delovanje.

Pored toga, sadrže i druge sastojke pogodne za izbacivanje vode iz organizma. Zato su naročito dobre za one koji imaju problema sa bubrezima.


Špargle su idealno povrće za mršavljenje, jer u 250 g ima samo 50 kcal. Siromašne su kalorijama, čak 93 % sastava čini voda.

Niskokalorične su, ali su bogat izvor folata i kalijuma, kao i antioksidansa, pa su idealne za zdravlje srca, a kalijum čuva kosti od smanjenna kalcijuma iz kostiju. One blagotvorno deluju protiv zatvora jer su bogate vlaknima a upotrebljavaju se kao oblog protiv ekcema. Preporučuju se takođe i dijabetičarima i rekonvalescentima.


Špargle su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida, koji redukuje holesterol, on snižava krvni pritisak i ojačava kapilare.

Folna kiselina koju ovo povrće sadrži pomaže telu da se zaštiti od raka pluća, debelog creva i uterusa. U šparglama se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak.


Kad kupujete špargle birajte one prave, a ne zakrivljene. Odsečeno mesto na špargli treba da bude svetlo, a ne posivelo jer to pokazuje da su bajate.


Bele špargle su omiljenije od zelenih zato što imaju blaži imekši ukus.

Bele špargle ljuštite nožem za krompir počevši od mesta malo ispod vrha biljke, a pri dnu im odsecite drvenasti kraj.

Zelene špargle se ljušte samo u donjem delu drške.


Za obrok po osobi je potrebno 500 g, ili ako idu kao prilog uz meso, onda oko 250 g špargli po osobi.


Komentari