Pravilnim unosom hrane i šetnjom smršajte!


Vaša telesna težina ostaje neizmenjena sve dok je broj kalorija koji unosite proprcionalan broju kalorija koje potrošite. Evo kako možete smanjiti telesnu težinu:


1. Izborom hrane manje energetske vrednosti.

2. Uzimanjem manjih porcija.

3. Smanjenjem količine nezdravih grickalica.

4. Kroz fizičku aktivnost.

5. Kako biste kontrolisali telesnu težinu, potrebno je da postepeno dođete do 60 minuta upražnjavanja fizičke aktivnosti ili 30 minuta intenzivne fizičke aktivnosti svakog dana.


Hranite se uglavnom biljnom hranom, ograničite unos crvenog mesa i izbegavajte mesne prerađevine. Unosite 6 grama soli dnevno (2,4 g natrijuma). Izbegavajte slanu hranu i hranu koja je prerađivana ili konzervisana solju. Više od 80 odsto soli u našoj ishrani potiče od prerađene hrane (ta hrana ima visok sadržaj soli).

Obratite pažnju na hleb, soseve, mesne prerađevine, supe iz kesice i na sve reš-prženo; Čak i slatke namirnice poput keksa mogu da sadrže značajnu količinu soli.

Konzumirajte mesne prerađevine samo u specijanim prilikama ali ne i u svakodnevnoj ishrani. Ograničite unos alkohola najviše na dva pića dnevno ili na samo jedno ako ste žena; a to je:

1. jedna čaša piva od 2,5 dl,

2. jedna čašica od 25 ml žestokog alkoholnog pića ili

3. jedna mala čaša od 125 ml vina.


MARIJA: SUPERISKAAAA


Komentari