Melilotus officinalis

Latinski naziv biljke znači "medena detelina". Naziva se još i velika detelina, vodnika, ždralika, žucka, žuti kokotac, konjska detelina, kumanika, svinduh, nokata trava, nokatac, noktec, orlov nokat, pšeničica.

Kokotac je dvogodišnja zeljasta biljka visoka i do 2 m. Većinom raste uspravno. Ima listove slične detelini. Cvetovi su sitni, žuti, na drškama i sakupljeni u grozdastoj cvasti. Cveta od juna do septembra, 10-15 dana pre cvetanja belog kokotca (melilotus albus). Skupljaju se vrhovi grančica biljke u cvetu. Osušena biljlka prijatno miriše na med. U julu se sakupljaju vrhovi grana sa cvetovima dok se lišće bere u avgustu. Ako kokotac istrune, ne sme da se koristi, jer može izazvati krvarenje.

Raste pored puteva, reka, kanala, nasipa, železnickih pruga, na ivicama šume... Ali se i gaji kao stočna hrana ili kao medonosna i lekovita biljka. Razmnožava se semenom. Seje se u proleće. Sadrži glukozide, kumarine, organske kiseline, molibden, selen.

U stara vremena ova biljka je služila kao lek koji ublažuje bolove, izbacuje vodu... Upotrebljava se kao narodni lek spolja, u mastima i melemima. Služi još protiv migrene, grčeva kod dece itd., kao i za aromatizaciju loših vrsta duvana, noćnih grčeva u listovima nogu, kod otežalih nogu, koristi se i kao dodatno sredstvo pri lečenju upala krvnih sudova, kod hemoroida i zastajanja limfe, bronhijalnog katara, bolesti želuca, creva, bubrega, bešike i kod otežanog mokrenja, a svojim mirisom rasteruje moljce. Zbog svoje neodoljive arome pronašao je svoje mesto i u kozmetologiji.

Koristi se u vidu čaja, tinkture, masti, melema i kao kupka. Kokotac ne treba često koristiti jer sadrži fitoelement kumarin koji može da ima štetno dejstvo.

Ulje protiv glavobolje

Kokotac potopiti u maslinovo ulje i držati ga na suncu dve sedmice. Dobija se ulje koje blagotvorno deluje na sve vrste glavobolje.

Vino za prehladu

Kašiku osušenog lišća i cveta biljke kokotac kuvati sa velikom kašikom meda 5 minuta u 2 decilitra vina.
Tokom dana piti jednu šoljicu ovog napitka u malim gutljajima.Ovako pripremljen napitak olakšava mokrenje i čisti pluća od sluzi u slučaju prehlade.

Vitaminski napitak od kokotca

U litar ključale vode staviti prstohvat kokotca, dodati pola čaše plodova borovnice (ili nekih drugih šumskih plodova) i šećer po ukusu. Odmah po ključanju skinuti sa šporeta i ohladiti. Ovaj napitak se može zasladiti medom umesto šećerom.
Posebno će prijati malokrvnim osobama, onima koji su iscrpljeni umnim i fizičkim radom, sportistima...
Komentari