Mnogo ljudi na poslu a i kod kuće provodi puno vremena uz računar.Računari čine naš posao i život lakšim i efikasnijim. Ali oni utiču i na naše zdravlje. Prema navodima Američke optometrijske asocijacije oko 70% onih koji rade na kompjuteru ima probleme sa vidom.
Usled dugotrajnog rada na kompjuteru naprežemo oči, što može da dovede do privremeno zamućenog vida i čestih glvobolja.


Zbog mnogo sati provedenih ispred računara dolazi do zamora očiju.Ako provodite mnogo vremena ispred računara i bole vas oči, možda patite od sindroma kompjuterskog vida. Najčešći simptomi su umor i napetost, suve oči, osećaj peckanja u očima, zamućen vid i glavobolja.

Slika na ekranu je stvorena od sićušnih tačaka, poznatih kao piksel. Ove tačke imaju jasan centar, ali nejasne ivice, što ometa dobro fokusiranje. Tako nastaje stalno naprezanje oka, da bi slika ostala oštra i dolazi do zamora očnih mišića. Na pojavu problema sa očima utiču treperenje, rezolucija ekrana, i refleksija.
Treperenje ekrana primorava oči da se učestalo privikavaju. Dok gledamo u monitor manje trepćemo pa su oči više izložene refleksiji svetla sa monitora.

Iako, nema pouzdanih dokaza da upotreba kompjutera dovodi do trajnog oštećenja očiju, ovi simptomi mogu predstavljati problem na poslu.
Da biste se zaštiti on posledica kompjuterskog zračenja i naprezanja očiju najpre podesite računar tako da izmeðu vaših očiju i kompjuterskog monitora bude razmak od 40 do 70 cm. Gornji deo monitora odmaknite od sebe pod uglom od 10 do 20 stepeni. Monitor mora biti čist, bez prašine i druge prljavštine.
Postavite ekran kompjutera pod odgovarajućim uglom prema svetlosti. Važna je i udobna stolica postavljena na odgovarajućoj udaljenosti od kompjuterskog monitora.Pored toga, koristite odgovarajuću veličinu slova.
Ono što sami još možete da preduzmete je da svakih sat vremena pet minuta odmorite oči, tako što ćete se odmaknuti od kompjutera i gledati u nešto drugo ili samo sklopite oči nekoliko minuta.
Zbog smanjenog treptanja kapaka dolazi do nedovoljnog protoka suza u očima, pa se stvara osećaj suvoće i peckanja u očima.

Jedan od načina da ublažite loš uticaj zračenja sa monitora je da nosite specijalne naočare ili da ugradite zaštitni filter preko monitora. Tako ćete smanjti rafleksiju svetla na oči.

Što se tiče čestih glavobolja i zamućenog vida, posetite specijalistu za bolesti oka - oftalmologa, radi pregleda i evnentualnog prepisivanja naočara ili kokntaktnih sočiva. Problemi sa očima mogu biti izazvani i oslabljenim vidom.

Ne treba zanemariti ni to da ljudsko telo nije stvoreno za višesatno sedenje uz stalnu aktivnost prstiju i ruku. Pritom je celo telo u nerpirodnom položaju.

Zato preduzmite sledeće korake:

Jednom u sat vremena prekinite rad na računaru, ustanite i krećite se.
Naizmenično radite na računaru a malo se bavite nekim drugim aktivmnostima.
Stolicu postavite tako da ne morate da pružate ruke da biste dohvatili tastaturu.
Redovno se bavite nekim sportom.
Redovno omarajte oči. Svakih 20 minuta prestanite da gledate u monitor, duboko
udahnite i pogled usmerite negde daleko (kroz prozor).
Ako puno radite na laptopu važe ista pravila kao i za klasične računare.


Komentari