Današnji brz način života utiče i na način naše ishrane. Mnogo obaveza otežava nam svakodnevnu pripremu kvalitetnog i zdravog obroka.

U poslednjih nekoliko godina poraslo je interesovanje za selen i njegovu ulogu u ljudskom organizmu. Selen je jedan od mikroelemenata neophodnih za pravilan rad enzimskih sistema pa time i za život ljudi. Telu nisu potrebne velike količine selena, i zato je smešten u kategoriju mikroelemenata.

Njegova najvažnija funkcija je stvaranje jakog antioksidansa. On štiti crvena krvna zrnca i ćelijske membrane. Zajedno sa drugim antioksidansima štiti srce, pomaže kod depresije, premora i nervoze.
Selen redukuje količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatskih zapaljenja i usporavaju starenje tkiva. Kod muške populacije utiče na nivo testosterona i izdržljivost.
Pankreas ne može pravilno funkcionisati bez selena, a takoðe ni štitna žlezda. Dobro dejstvo selena je da on pomaže u otklanjanju perutanja kože.

Selen se unosi ishranom. Inače, se nalazi se u zemljištu i stenama a akumulira se u biljkama i tako ulazi u lanac ishrane. Najviše ga ima u orasima, posebno u brazilskim orasima, zatim u ribama, plodovima mora i mesu.
Piletina, ćuretina, crvena mesa, džigerica, riba, sir, zeleno povrće, jaja, cele žitarice, luk, orah, pivski kvasac, pšenične klice, testenine i pirinač su veoma dobri izvori selena.

Preporučena dnevna doza selana je 55 mikrograma dnevno za odrasle muškarce i žene i oko 60 mikrograma dnevno za trudnice i 70 mikrograma dnevno za dojilje.Mešovitom i uravnoteženom ishranom dnevni unos selena je 60-100 mikrograma.

Veoma je važno napomenuti da povećan unos selena može prouzrokovati probleme kao što su mučnina, povraćanje i proliv. Prekomeran unos selena u organizam može još da izazove gubitak kose, noktiju, zuba, malaksalost, mučninu, povraćanje, metalni ukus, neurološke probleme, ukočenost ekstremiteta...

Nedostatak selena je veoma redak, naročito kod ljudi koji se pravilno hrane, a javlja se u oblastima čije zemljište ne sadrži selen i kod osoba na restriktivnim dijetama. Nedostatak se najlakše može primetiti gubitkom energije i starenjem kože.
Komentari