Proteinski dan


OMLET "UGLAVNOM OD BELANACA" I SPANAĆA SA SOSOM OD PEČURAKA I PARADAJZA
(2 porcije)


1 ½ kašičica maslinovog ulja,
140 g pečuraka, narezanih na ploške (oko ¾ šolje),
230 g pikantnog umaka od paradajza,
4 velika belanca,
veliko jaje,
¼ kašičice crnog bibera,
manja glavica crnog luka, iseckana,
140 g (½ šolje) kuvanog seckanog spanaća,
¼ kašičice soli.U malom teflonskom tiganju na umerenoj temperaturi, zagrejte pola kašičice ulja. Dodajte pečurke. Pržite dok ne omekašaju (4 minuta) i promešajte jednom. Dodajte umak od paradajza. Ostavite da se krčka dok se ne zgusne (oko 5 minuta). Sklonite sa vatre. Prekrijte.


U maloj činiji, lupajte belanca, jaje i biber, dok se ne ujednače.
U velikom teflonskom tiganju na srednjoj temperaturi, zagrejte preostalo ulje. Dodajte crni luk. Propržite dok ne omekša (4 minuta). Umešajte spanać i so. Pržite dok se ne zagreje potpuno. Umešajte polovinu mešavine spanaća u jaja. Sačuvajte preostalu mešavinu spanaća.


Podmažite isti tiganj sa malo ulja. Zagrejte ga na srednjoj temperaturi. Dodajte mešavinu spanaća i jaja u tiganj i ravnomerno je rasporedite.
Pržite bez mešanja, dok jaja ne počnu da se malo stvrdnjavaju oko ruba tiganja, oko 1 minut. Tankom lopaticom preðite uz rub tiganja, podižući jaja tako da neprženi deo preðe ispod prženog. Ponavljajte ovo dok centar omleta ne bude još uvek vlažan, ali ne tečan (3 minuta).


Rasporedite preostalu mešavinu spanaća preko polovine omleta. Presavijte omlet kako biste pokrili nadev. Smanjite vatru. Poklopite dok jaja ne budu gotova, ali još uvek mekana (3 – 4 minute). Prebacite omlet na poslužavnik. Prelite ga sosom od pečuraka.

Komentari