Veoma česta i neprijatna pojava je nadimanje stomaka.

Ponavlja se s vremena na vreme i nema veze sa gojaznošću.Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu - želudac ili dvanaestopalačno crevo, ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu zbog gasova.Ako je u želucu onda se javlja do 1 sat posle jela, ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači 1-3 sata posle jela i ako se javi nakon 3-24 sata u pitanju je tanko i debelo crevo.

Nadutost stomaka ponekad izazivaju bolesti bubrega, srca ili jetre, zatim cista na jajniku ili hormonalni poremećaji kod žene pred menstruaciju zbog zadržavanja tečnosti u organizmu; Takoðe i osetljivost na hranu, zatvor, gastroenteritis, nemogućnost varenja glutena - belančevine iz žitarica , nesposobnost varenja mlečnog šećera (tj. laktoze), čirevi želuca ili creva, razne upale i infekcija kandidom.

Često je uzrok nadutosti prepun želudac i creva. Zato treba uzimati manje, češće i lakše obroke. Takoðe, izbegavati mahunarke, masnu hranu, sirovo voće i povrće odnosno sve sastojke koji
povećavaju količinu gasova u crevima.

Ako ne unosite dovoljno vlakana, tečnosti i ne krećete se dovoljno može doći do pojave zatvora, što ima za posledicu nadutost. Da biste izbegli ovakve pojave, uzimajte hranu od celog zrna, voće, povrće, semenke... Takoðe, unosite dosta tečnosti i povećajte fizičku aktivnost - prošetajte umesto da idete autom ili autobusom, idite stepenicama umesto liftom.

Važno je jesti polako i smireno i koncentrisati se na žvakanje i ukus hrane.

Ako jedete brzo i ne sažvaćete dobro hranu, možete progutati vazduh koji će stvoriti osećaj nadutosti. Obroci treba da traju oko 20 minuta. Ako hranu bolje sažvaćete manji će biti osećaj nadutosti.U svoj jelovnik ubacite hranu koja smanjuje pojavu nadutosti: čaj od nane, ðumbir kao začin, jogurt kao i ananas koji sadrži bromelin koji pomaže varenje.
Komentari