Svi mi imamo dane kada smo prezauzeti pa stres sa posla prenosimo na ukućane, pre svega na decu. Da biste izbegli takve stuacije ne treba da se ponašate kao da živite u idealnom svetu u kome je sve prelepo, kažu psiholozi.


Da biste postali super mama morate se dobro organizovati i uskladiti profesionalne i kućne obaveze.


Ustanite ujutru ranije da biste stigli da sve obavite na vreme i bez žurbe i nervoze.
Da biste ujutru olakšali odlazak na posao i da se ne biste našli u haosu uveče svima pripremite šta će obući a decu naterajte da spakuju školske torbe, tako ćete ujutru biti manje nervozni.


Pre nego što s posla krenete kući pozovite muža i decu da biste znali šta vas čeka i onda, ako treba, usput obavite neke kupovine.


Posle napornog dana napravite kratku pauzu i predahnite pet minuta. Bilo bi dobro da iz prevoza izaðete jednu stanicu ranije i da na miru prošetate do stana uz omiljenu pesmu na MP3 plejeru. Ili dok se vozite kolima zamislite da iza sebe ostavljte sve neprijatnosti sa posla i ulazite u oazu toplog domaćeg kutka.
Tako ćete se opustiti pre nego što stignete kući.


Kad stignete kući zaboravite na posao. Skinite odeću i obucite udobnu kućnu trenerku.


Ukoliko imate probleme budite iskreni pa deci objasnite da se desio neki problem i da će se to rešiti. Nemojte vikati na decu, već im se obraćajte polako i smireno. Kada preterate i ne uspete da sačuvate hladnokrvnost izvinite se i recite "Izvini što sam vikala na tebe". Tako će dete shvatiti da i odrasli mogu da pogreše.


Ako ste napolju sa decom isključite mobilni telefon i posvetite se samo njima.Svakoga dana pokazujte detetu koliko ga volite jer će se ono zbog toga osećati sigurnije i lakše će podnositi stres. Posvetite mu se i zajedno čitajte neku knjigu ili samo pričajte. Čak i desetak minuta ako se dešava redovno biće od koristi.
Nedeljom organizujte šetnje po kraju, piknik i sl.

Komentari