Celo zrno raži sadrži 70% ugljenih hidrata (od čega skroba 62%), 12% belančevina, 1,8% masti, 3,5% dijetnih vlakana, veliku količinu nezasićenih masnih kiselina i vitamine B kompleksa.
Od mineralnih materija najviše ima fosfora, magnezijuma, silicijuma, kalijuma, mangana, kalcijuma a naročito gvožðai fluora. A bogatstvo vitaminomE ovu žitaricu čini veoma značajnom za rad srca, izgradnju mišića i zdravlje reproduktivnih organa.

Švajcarski lekari su eksperimentalno dokazali da sadržaj minerala čini raž važnim u ishrani pogotovo anemičnih osoba i rekonvalescenata. A redovnom upotrebom i zdravi će ljudi dodatno ojačati svoj organizam.Ražano brašno je tamnije od pšeničnog, ali je i pikantnije. Ražani hleb ima više vlage i duže zadržava svežinu. Belančevine raži su siromašne glutenom pa ova brašna imaju slaba pecivna svojstva. Zato se meša sa pšeničnim ili kukuriznim brašnom.

Ražani hleb sadrži dosta celuloznih vlakana i veoma je kvalitetan dijetetski proizvod. Pogodan je za ishranu dijabetičara jer sadrži manje skroba. Naročito je dobar protiv škrofuloze (otok vratnih žlezda), teškog varenja u želucu i otežanog uriniranja (mokrenja).

Za bolji san bolesnika:


Krišku ražanog hleba prepržiti u tosteru. Ostaviti da odstoji 10 minuta u prokuvanoj vreloj vodi. Dobija se piće koje potpomaže san bolesnika.

Jedno od najboljih prirodnih sredstava protiv grudnih i plućnih bolesti priprema se tako što se na parče ražanog hleba namaže tanak sloj borove smole. Uzima se 3-4 puta na dan. Ruski lekari su utvrdili da je odvar (čaj) od mlade zelene raži odličan prirodni lek protiv plućnih bolesti. Ovaj čaj krepi i oporavlja iznemogle bolesnike.
Priprema se tako što se u 1 litar ključale vode stave dve šake osušene, zelene raži i 1 kašika žutog šećera ili meda. Posuda se poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Nakon toga se procedi i pije 3-4 puta na dan.

Za čaj treba u proleće nakositi mladu raž koja je izrasla svega 30-tak cm. Najbolje ga je kositi posle kiše i dobro ga osušiti na suncu; Staviti u čistu belu hartiju i čuvati do zime.

Izdanci raži imaju snažniji ukus od drugih izdanaka žitarica, a proprženi umaju ukus oraha. Oni su pravi rudnik minerala i vitamina. Izuzetno su zdravi i lako se vare. U klicama raži nalazi se visok sadržaj minerala fluora koji je drgocen za zube.
Ovi izdanci se često koriste kao dodatak voćnim salatama, slatkim kašama za doručak, kao i supama i jelima od povrća. Esenski hleb se pravi od ražanih izdanaka i izuzetno je lekovit i hranljiv.

Nažalost ova žitarica je kod nas gotovo potpuno nestala sa trpeze, iako stručnjaci stalno ističu njenu izuzetnu biološku vrednost.
Komentari