Opadanje kose je zastrašujuća pojava za većinu ljudi


Ako se jednog dana probudite i shvatite da vam kosa opada (iako već danima sebe ubeðujete u suprotno); To saznanje je poražavajuće. Pitate se da li ste pogrešili u izboru šampona, ili prečesto perete kosu, da li su kod nekih možda godine u pitanju. Sve sama nagaðanja a kose opada sve više i više.
Opadanje i proreðivanje kose može biti posledica gljivične infekcije, peruti, anemije, stresa, loše ishrane, hormonalnog disbalansa, upotrebe nekih lekova, kao i poroðaja, zbog bolesnih zuba, hronične upale jajnika, sinusa i krajnika itd.
Ljudi pokušavajući da se izbore sa pojavom opadanja kose preduzimaju nešto, često na svoju ruku, jer mnoga skupa sredstva u apotekama ne daju rezultate. Evo nekoliko isprobanih načina kako zaustaviti opadanje kose.

Treba redovno masirati koren kose. Četkati kosu, svakog dana, 100 puta u raznim pravcima.
Za masiranje korena kose: Iscediti sok iz listova oraha (ili uzeti ulje) ili sok iz lavande (može ulje) i pomešati sa istom količinom glicerina.

Protiv opadanja kose i za jačanje korena kose upotrebite kapi od koprive.

Mogu se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i u apotekama.
Postupak: Kapi utrljati dva-tri sata pre pranja kose. Pritom masirati vlasište (kožu) glave.

Protiv opadanja kose i za jačanje korena kose - beli luk

U 1 dl komove rakije staviti nekoliko čenova izgnječenog belog luka. Ostaviti da odstoji nekoliko dana u zatvorenoj teglici.
Nakon toga, redovno svakog dana nanositi tečnost štapićem za uši na koren kose. Postupak ponavljati 7-8 dana. Posle toga, još 3-4 puta naneti pripremljen losion pred pranje kose i držati što duže.
Dobro je nakon sprovedenog celog postupka, na kosu staviti pakovanje od ricinusovog ulja, žumanceta i kašike ruma.
Recept je isproban i zaista pomaže, naročito je delotvoran kod žena.

Losion protiv opadanja kose

U 1 l ključale vode dodati 15 kašika iseckananih listova koprive (ili čaj). Skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti 2 sata. Nakon toga zagrejati vodu sa koprivom, ali paziti da ne proključa. Skloniti sa vatre i dodati 5 kašika cveta kamilice (može sušeni cvet). Poklopiti i ostaviti još 2 sata.
Zatim, proceditii dodati 300 ml (3 dl) vinskog sirćeta. Dobro izmešati.
Svako veče nakvasiti gužvicu vate, nakvasiti losionom i masirati kožu glave.

Gubitak kose na pečate

U flašu sipati 1/2 litre domaće komove rakije. Dodati 3 glavice belog luka; Češnjeve belog luka ne ljuštiti nego malo udariti oklagijom da napuknu. Zatim, u smesu dodati 3 kesice karanfilića.
Flašu zatvoriti i staviti da odstoji na suncu 40 dana.
Nakon toga, sadržaj iz flaše procediti i nanositi na kožu glave. Ne morate to raditi svaki dan, može samo vikendom zbog neugodnog mirisa.

Protiv peruti

Napraviti smesu od 8 grama lovorovog ulja i 28 grama bademovog ulja, pa nanositi na teme.

S vremena na vreme možete protiv opadanja kose sprovesti i sedmodnevno utrljavanje tečnosti od koprive u koren kose.
Priprema: Uzeti 500 g svežih listova koprive i preliti sa 1 litrom ključale vode. Ostaviti da odstoji 30 minuta, pa procedediti i dobro istisnuti tečnost iz listova koprive. Dodati 2 dl ricinusovog ulja.
Tečnost sipati u flašu. Pre svake upotrebe dobro promućkati i utrljati u koren kose tri puta dnevno, u toku sedam dana.

Posle pranja kosu isprati čajem od kamilice, lista oraha ili koprive. Ovo sprečava opadanje i održava kvalitet kose.
Priprema čaja:
Uzeti 1 l ključale vode pa preliti 4 kašike sušene kamilice (ili koprive – list i koren). Ostaviti 15 minuta i procediti. Kad se dovoljno prohladi preliti kosu.
Komentari