Sunčeva svetlost je izvor života i zdravlja.


Sunce pozitivno deluje na naše raspoloženje, jača imunitet, a koži obezbeðuje potrebnu količinu vitamina D. Zato je boravak na suncu koristan i sigurno će prijati organizmu. Ali za zaštitu od prejakog sunca treba koristiti odgovarajuću kremu.


Blagovremeno se pobrinite da smanjite štetno delovanje sunčevih zraka na kožu uz pomoć namenskih krema i pravilne ishrane.


Koža je organ tela koji ima ulogu da nas štiti od raznih mikroorganizama, zatim da spreči veći gubitak tečnosti i reguliše temperaturu tela. Ona se u potpunosti obnavlja svakih 28 dana. Ono što budete jeli u tom periodu, izlaganje suncu kao i ostali faktori u koje spadaju pušenje, alkohol i uzimanje antibiotika uticaće na izgled vaše kože.
Kako bi se odbranila od štetnog uticaja sunca koža tokom toplih dana šalje u površinski sloj veće količine vode. Iz površinskog sloja voda brzo isparava, a dubinski slojevi postaju dehidrirani. Koža bez vode postaje suva, gruba i zadebljana pa slabije podnosi štetne uticaje, a vremenom nastaju i dublje bore. Zato treba posle sezone sunčanja koži vratiti optimalnu vlažnost.


Posle sunčanja i tuširanja telo obavezno namazati nekim proizvodom za negu kože


koji sadrže sastojke za umirivanje kože posle izlaganja suncu. Tako će koža povratiti mekoću, elastičnost i vlažnost, pa neće biti napeta, zategnuta i neće vas peckati.


Preplanuli ste na suncu, ali posle toplih letnjih meseci i izlaganja sunčevim zracima, koža postaje suva i beživotna. Izgubljenu vlagu i lepotu kože možete vratiti raznim kozmetičkim preparatima, osvežavajućim maskama kao i pravilnom ishranom i unošenjem dovoljno tečnosti u organizam. U suprotnom će vaša koža patiti, što će se odraziti na celokupni izgled. Lepota, kako kažu, dolazi iznutra pa se pored ostalog i način ishrane vidi na vašoj koži.


Raznovrsnost i kvalitet namirnica i napitaka važni su faktori za bolje stanje celog organizma, pa tako i kože.
Posebno su bitni vitamini iz B grupe u kombinaciji sa beta-karotinom, zatim vitamini E i C koji učestvuje u stvaranju kalogena koji koži daje baršunast izgled. Takoðe je značajno unositi hranu bogatu likopenom i omega-3 masnim kiselinama.


Zdrava ishrana podrazumeva hleb od integralnih žitarica,


mahunarke, maslinovo ulje, ribu, povrće i voće; kao i dovoljno tečnosti u vidu vode ili recimo zelenog čaja. Zeleni čaj pomaže u borbi protiv infekcija i upala, a posebno je delotvoran u zaštiti ćelijskih membrana pa se preporučuje preventivno za smanjenje rizika od raka kože.
Integralne žitarice, ćuretina, tunjevina, crveno meso, plodovi mora i posebno brazilski orah – bogati su selenom koji igra važnu ulogu u zdravlju ćelija kože.Za elastičnost, vlažnost i mekoću kože potrebno je obezbediti dovoljno tečnosti u vidu biljnih čajeva, supe, sokova i mineralne vode (8 čaša dnevno).Od voća najdelotvornije je grožðe jer spolja dezinfikuje, čisti i sužava pore, a u košticama grožða ima polifenola koji je antioksidant i štiti ćelije od raznih oštećenja kao i od štetnog zračenja.
Komentari