Mnoga naučna istraživanja dokazuju da neki sastojci iz hrane imaju moćno podsticajno sredstvo, odnosno deluju kao afrodizijaci u ljubavnoj igri. Proverite da li je zaista tako.

Meðu prvim afrodizijacima bile su vrlo čudne namirnice kao što su sušene zmije, škorpije i sl.
Danas su na samom vrhu afrodizijaka ostrige i tartufi. Zatim, bademi i orasi u kombinaciji sa medom, čokolada, dinje, breskve, kakao...U afrodizijačke namirnice ubrajaju se i morski plodovi, kavijar, rakovi itd. Od začina to su: ðumbir, muskatni oraščić, ruzmarin, karanfilić, beli i crni luk, čili i dr.

Čokolada tj. kakao ima takav hemijski sastav koji obiluje fitohemikalijama i povoljno utiče na zdravlje, jača mišiće i nerve. Vraća izgubljenu energiju i podstiče produkciju polnih hormona. Čokolada dokazano opušta, podiže raspoloženje i stvara osećaj zaljubljenosti.
Smatra se da i tartufi podižu raspoloženje. Za dobro raspoloženje treba konzumirati i namirnice kao što su: banane, krompir, avokado i sir.

Svakodnevna ishrana koju obuhvataju žitarice, povrće i voće utiču na ljubav. Hrana bogata ugljenim hidratima koju sadrže testenine, krompir, pirinač i sl. deluje na opuštanje nerava i mišića i obezbeðuje dovoljnu količinu energije koja donosi dobro raspoloženje.

Hranljivi sastojci kao: omega-3 masne kiseline, vitamini A,B, C, E, zatim ugljenohidrati i belančevine utiču na cirkulaciju, budnost i energiju - a povoljno utiču još i na ženske i muške hormone, pa time čine ljubavni život boljim.

Ostrige obiluju cinkom, koji pojačava seksualnu energiju jer podstiče proizvodnju testosterona, muškog polnog hormona.

Nekada je badem bio neizostavna namirnica na meniju mladenaca. Ovo koštunjavo voće sadrži dosta magnzijuma, fosfora i cinka kao i vitamin E, a oni poboljšavaju funkcije polnih organa i pospešuju plodnost.

Avokado ima sličan sastav minerala i vitamina kao badem i odličan je seksualni stimulans. U tu svrhu pripremite umak od avokada, limuna i iseckanog belog luka.

Med su stari narodi koristili kao lek za neplodnost žena i za jačanje potencije kod muškaraca. U kombinaciji sa orasima med vraća snagu i polnu želju jer sadrži puno lecitina.

Feferonima ili ljutim papričicama se pripisuju najača afrodizijaška svojstva, jer kapsaicin koji one sadrže uvećava seksualnu moć. Ljuta hrana pospešuje izlučivanje endofrina hormona sreće, ubrzava metabolizam... Kapsaicin, snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, sprečava grušanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka, antibakterijska i fungicidna svojstva.

Proverite svakako da li je ovo hrana koja budi libido i rasplamsava strast.
Komentari