Ova lekovita pečurka uspeva i kod nas i poznata je pod imenom zečarka, zec gljiva, sivi žbunac, ili veliki žbunov.

Maitake imaju smeðesivu ili tamnosivu boju, rastu u proleće ili jesen u skupinama čiji prečnik dostiže do 40 cm, na panjevima i žilama hrasta lužnjaka. Ima je i u Sremu.

Maitake se na Istoku koriste kao priprodno sredstvo za očuvanje opšteg dobrog stanja organizma i kao odbrana od negativnog dejstva stresa.
Maitake ili zec gljive (Grifola frondosa) podstiču aktivnost belih krvnih zrnaca odgovornih za uništavanje virusa, gljivica, bakterija i ćelija raka. One pomažu kod hroničnog zapaljenja grla, mokraćnog sistema, sinusa ili bilo koje druge virusne ili bakterijske infekcije, sprečavaju prehladu. Takoðe pomažu da se infekcije ne ponavljaju.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, maitake pročišćavaju organizam a posebno pluća i jetru, pa time pomažu izbacivanje otrova iz organizma i tako popravljaju celokupno zdravlje.
Pomažu još i kod hroničnog umora, suve kože, zatvora i prema nekim naučnicima iz Londona obolelima od HIV-a jer smanjuje noćno znojenje, proliv i gubitak težine.

U slučaju da očekujete stresan period u životu uzimajte Maitake unapred. Ako patite od virusnih infekcija koje se dašavaju u stanju stresa kao što su herpes i bradavice uzimajte mitake da biste smanjili učestalost pojave.

Ova gljiva se na tržištu može naći sveža ili sušena za pripremu čajeva ili jela. Sušenu zec gljivu treba najpre natopiti vodom i upotrebiti kao dodatak jelima od testenine ili kao sastojak čorbe. Ukoliko je dinstate, ona zahteva brzo spremanje na jakoj vatri, jer je jako nežna.
Komentari