Ako često u toku dana imate potrebu da mažete lice, ako vam je koža iziritirana nakon skidanja šminke, ako vam se pojavljuju duboke bore na čelu kada stavite kažiprst vodoravno izmeðu obrva i povučete ga nagore onda vi imate dehidriranu kožu lica.

Ako vam se koža peruta, ako je gruba i sklona iritacijama onda vi imate suvu kožu.

Ako su vam pore proširene, obrazi se prirodno rumene, a koža je uveče bez sjaja može se reći da imate normalnu kožu.

Ako vam se koža na čelu, nosu i bradi sija, šminku morate više puta dnevno da popravljate, imate akne i mitesere onda vi imate masnu kožu.

Ako vas koža svrbi, ako se crveni na vetru i hladnoći i ako reaguje na neke kozmetičke preparate onda vi imate osetljivu kožu.

Dehidrirana koža je koža kojoj nedostaje vlažnost zato je treba svakodnevno čistiti hidrantnim losionom. Losion utrljati u kožu, a zatim ga isprati. Umivanje vrućom vodom treba izbegavati jer isušuje kožu. Povremeno treba staviti hidrantnu masku sa dosta vitamina. U slučaju potrebe da više puta u toku dana mažete kremu onda izaberite onu koja će je vlažiti 24 sata.


Suvoj koži je potreban kolagen zato treba izabrati preparate za negu koji podstiču stvaranje kolagena. Za čišćenje lica treba koristiti isključivo hidrantne losione i bezalkoholne tonike koji će licu vratiti svežinu i zdrav izgled.

Kod normalne kože masnoća i vlažnost su u idealnoj ravnoteži, ali čak i normalna koža ponekad izgleda umorno. Da biste povratili svežinu istrljajte lice specijanom kozmetičkom četkicom koja će poboljšati cirkulaciju i skinuti izumrle ćelije. Inače nega ove kože može se upotpuniti koišćenjem nežne pene za čišćenje i odgovarajuće kreme.

Osetljiva koža je sklona iritaciji i crvenilu zato treba koristiti prirodne preparate sa maslinovim uljem i maske sa termalnom vodom. Za dubinsko čišćenje koristiti blage losione. Ova koža ne trpi kreme sa konzervansom i one koje su parfimisane.
Lice treba dva puta nedeljno detaljno očistiti i naneti masku. Ostaviti masku 15 minuta, pa isprati mlakom kamilicom.

Masna koža traži redovnu negu. To podrazumeva pranje lica četkicom za lice uz od odgovarajuće sredstvo u vidu glicerinskog sapuna ili nekog gela za masnu kožu. Lice čistiti losionom i tonikom za masnu kožu. Jednom nedeljno treba na čistu kožu staviti masku koja čisti kožu i sužava pore. Uz to dobri su i preparati koji matiraju čelo, nos i bradu.
Komentari