Što se tiče ishrane potrebno je da trudnica unosi gvožðe da ne bi osećala umor. Vitamin C je dobar za apsorbciju gvožða.

Vitamin B9 i kalcijum su neophodni za pravilan razvoj nervnog sistema i kostiju bebe. Biljna vlakna treba unositi protiv zatvora koji je česta pojava kod trudnica.

Omega masne kiseline u krvi trudnice doprinose bržem razvoju mozga fetusa. Ipak, postoji ograničenje, naime neke vrste riba hladnih voda sadrže visok nivo žive, koja je štetna za fetus i novoroðenće. Zato treba izbegavati krupne skuše, jer velike ribe akumuliraju više žive od manjih. Poželjno je da trudnice jedu oko 300 g kuvane ribe nedeljno.

Vitamin D čuva zube. Ako je ishrana siromašna vitaminom D i kalcijumom, fetus će ih apsorbovati iz majčinih kostiju i zuba. Ovo je naročito izraženo kod žena koje se poraðaju izmeðu februara i juna, jer se tada iscrpe zalihe vitamina D skupljene tokom prethodnog leta.
Vitamina D ima u jajima, masnoj ribi, živinskom mesu, mlečnim proizvodima i puteru.

Trudnice bi trebalo da potraže savet svog lekara da li da od šestog meseca trudnoće uzimaju ampule vitamina D.

Omega-3 su dobre za bebe - U kasnijoj fazi trudnoće, dnevni unos od 300 mg omega-3 masnih kiselina, pozitivno će uticati na razvoj mozga bebe, dokazano je najnovijim naučnim istraživanjima. Stručnjaci zato preporučuju trudnicama da u svoju ishranu obavezno uvrste sardinu ili tunjevinu.
Komentari