Normalna temperatura kod čoveka iznosi oko 36,6 stepeni Celzijusa. Telesna temperatura tela zdravog deteta nije uvek ista tj. 36,9 stepeni. Obično je najviša kasno popodne, a najniža ujutru. Ponekad se može javiti i kod zdrave dece zbog povećane telesne aktivnosti, recimo zbog trčanja.
Ako je temperatura povišena na 38 stepeni to verovatno ukazuje na neku bolest. Povišena telesna temperatura jeste jedan od pratećih simptoma mnogih bolesti. Mada povišena telesna temperatura predstavlja odbrambeni mehanizam organizma i ne treba je uvek snižavati lekovima.
Kada je temperatura 38,2 stepena Celzijusa merena rektalno ili 37,8 merena ispod pazuha, ne treba primenjivati drastične mere. Dete treba da miruje, uzima dosta tečnosti i blažu hranu. Meðutim, ako je telesna temperatura viša, treba uključiti i lekove za snižavanje temperature, naravno uz lekarski recept. Pri tom temperaturu treba držati pod kontrolom, jer visoka telesna temperatura često može da bude jedan od rizika koji mogu dovesti do pojave dečjih febrilnih konvulzija (grčenje tela).
Kad dete dobije visoku temperaturu roditelji su u panici i najčešće ne znaju šta da rade.

Kako pomoći detetu:


Prvo se treba boriti protiv visoke temperature; I to rashlaðivanjem dečjeg tela upotrebom sunðera ili krpe natopljene toplom vodom, kojom treba kvasiti veće površine tela. Takoðe skinuti suvišnu odeću sa deteta kako bi se na taj način potpomoglo rashlaðivanje. Ne treba upotrebljavati alkohol, iako on brzo hladi jer možete isušiti i oštetiti nežnu dečju kožu. Treba izbegavati stavljanje obloga od sirćeta ili alkohola na noge, jer na malim površinama tela rashlaðivanje nema efekta.

Kod primene lekova treba biti obazriv, ne treba davati detetu "aspirin" jer u kombinaciji sa virusom u dečjem organizmu može da izazove Rejov sindrom (veoma opasnu bolest). Ne treba davati ni "aminopirin" jer ima konvulzivno dejstvo. Najbolje je da se konsultujete s dečjim lekarom oko primene lekova za sniženje temperature (kao što je "paracetamol sirup").
U tom periodu potrebna je odreðena ishrana bogata vitaminima i belančevinama i naravno prilagoðena uzrastu deteta (mleko, jogurt, sveže voće, povrće, mladi sir...) i što više tečnosti (supa, čajevi, sokovi).
Ako se javi napad konvulzija dobro upamtiti kakav je napad bio i odmah konsultovati lekara jer lečenje febrilnih konvulzija podrazumeva pod hitno prekidanje aktuelnog napada ili prevenciju novih napada.
Nemojte nikada detetu silom stavljati nešto u usta, jer može izazvati gušenje.

Dijagnoza oboljenja se postavlja od strane dečjeg neurologa i ukoliko postoji podatak da u porodici ima epilepsije ili je bilo napada febrilnih konvulzija potrebno je izvršiti sva dodatna ispitivanja kako bi se uspostavila prava dijagnoza i sprovelo adekvatno lečenje, a veoma je važna i preventive radi kao i sprečavanja novih napada.
Roditelji treba da se upoznaju kod lekara kako i kada treba snižavati temperaturu. Kako da reaguju pri novom napadu i ako je potrebno da odlaze na redovne kontrole kod dečjeg neurologa.

Dakle, protiv povišene temperature najvažnije je unositi što više tečnosti, jer voda ima ulogu termoregulatora u organizmu. Znači, što više piti supice, čajeve i mineralnu vodu.
Komentari